30 Haziran 2013 Pazar

ŞanlıUrfa'da Altın var mı?


Maden Tetkik Arama Enstitüsü Türkiye'de il il hangi madenler olduğunu açıkladı. Buna göre Türkiye'de 700 ton altın rezervi bulunurken Şanlıurfa'da altın yerine taş var. Binlerce yıl önce Şanlıurfa'da deniz olduğuna dikkat çeken uzmanlar yanardağlar kenti olarak bilinen Şanlıurfa'Da yanardağ taşı olan pomza (Karataş), Alunit (nahit taşı) Mermer, Kireçtaşı, Bazalt, Fosfat ve Çimento hammadesi bellirli bir miktarda bulunduğunu belirtti.

Bazı bölgelerde yatak olduğunu vurgulayan MTA bazılarını ise halen işletildiği aktarıldı.
Şanlıurfa Tülmen ve Çimento Fabrikası civarında Çimento hammaddesi bulunurken, Fırat kenarında fosfat ve alunit, Karaali civarında Mermer, Harran ve Viranşehir civarında Bazalt, Siverek Karacadağ bölgesinde ise Karataş yani pomza bulunuyor. Şanlıurfa'da Fosfat, 400 bin ton görünür rezervi Bozova Meryemana tepe sahasında, 40 milyon ton iyi kalitede çimento hammaddesi, il civarında, 62 milyon ton kiremit hammadesi ve 24 bin ton kireçtaşı il genelinde bulunuyor. 

Şanlıurfa'nın Karaali köyünde 44 derece sıcaklıkta jeotermal su 118 debi hızda çıkarken, MTA bu bölgeye 1993 yılında 15 sondaj kazmış ve 3500 metre derinliğe kadar inmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder